Wat doe je als je niet meer van de vader van je kinderen houdt?

Ik luister nooit radio. Mijn man doet dit soms wel als hij in de auto rijdt. Als ik daarna dan in de auto stapt, gaat de radio automatisch aan in plaats van de CD-speler. Onlangs gebeurde dat weer. Ik hoorde: “Heeft het leven dan meer glans zonder mij? Krijgt de liefde weer een kans zonder mij? Als dat echt zo is dan laat ik je vrij. Als het beter is, als dat beter is…” Ik herkende de stem van Marco Borsato. De tekst triggerde mij om verder te luisteren. Toen ik het hele lied had gehoord, voelde ik me verdrietig worden. ‘Is dit wat we onze kinderen leren?’ dacht ik. ‘Is dit onze norm geworden?’

“Hoe het danst”

De rest van de week heeft het lied me bezig gehouden. Ik zocht op de site van Borsato meer informatie over de songtekst. Op de website las ik: “‘Hoe het danst’ is een liefdeslied waarin het verhaal wordt verteld van twee mensen, die niet goed weten hoe ze met elkaar verder moeten.” Inderdaad. Het lied impliceert niet dat de twee mensen daadwerkelijk gaan scheiden. Maar het staan wel toe dat ze elkaar deze vragen stellen, dat ze overwegen om mekaar los te laten. En hoe vaak gebeurt dat tegenwoordig uiteindelijk ook niet? Als je de gedachte toelaat in je hoofd, ben je nog maar één stap verwijderd van het uitvoeren van die gedachte. Vorige week schreef ik over de kleine bubbel van mijn voorbeeldvrouw Fem, hoe ze God en haar gezin op de eerste plek zet in haar leven. Ik zoomde daarbij ook even in op de relatie van een vrouw met haar partner en wat hij van haar nodig heeft.* Met deze blog wil ik er nog wat dieper bij stilstaan.

“Wat is beter?”

Naar aanleiding van het lied, heb ik van de week óók gedacht aan de talloze kinderen die opgroeien in een situatie van gescheiden ouders (en vaak ook in samengestelde gezinnen). Ik heb gedacht aan wat beter is voor hen. Zou het beter voor hen zijn dat papa en mama elkaar vrijlaten om ruimte te maken voor nieuwe liefde? Is het waar dat dat uiteindelijk gelukkiger maakt, omdat papa en mama dan weer gelukkiger worden? Ik wil niet beweren dat scheiden nooit een betere optie is dan bij elkaar blijven. Het valt me alleen wel op dat het zo ontzettend veel voorkomt, en hoeveel verdriet dat met zich meebrengt voor kinderen. Ik heb er geen ervaring mee, maar dus wel mijn gedachten erover. Waar ik wél ervaring mee heb is bittere huwelijksproblemen. Meerdere malen in ons huwelijk hebben mijn man en ik niet geweten hoe het nog goed moest komen. We hebben in hele diepe putten gezeten, ver van elkaar verwijderd. We hebben elkaar meer dan eens diep gekwetst en beschadigd (ik waarschijnlijk het meest van allebei).

“Onvoorwaardelijke liefde”

Natuurlijk hebben onze kinderen ook verdriet van etterende ruzies tussen mama en papa, dus ook dat is geen houdbare situatie. Wat dan wel? Ik moest denken aan de onvoorwaardelijke liefde die we koesteren voor onze kinderen. Je kunt je als moeder toch niet voorstellen, dat je voor je kind zou zingen: “Heeft je leven meer glans zonder mij” of “misschien heb je meer balans zonder mij?” Jaren geleden (voordat ik zelf moeder was) reed ik eens mee in een bus vol ondernemers, waarin ook spreker en auteur Jan van Setten aanwezig was. Ik vergeet nooit meer de woorden die hij toen sprak tot de ondernemers in de bus: “Iedere ouder heeft onvoorwaardelijke liefde voor zijn kind, niet waar? Dat hoef je niet te leren, dat heb je gewoon voor je kind!” Iedereen knikte. In gezonde situaties is dat zo. Denk maar eens aan je eigen kinderen. Hoeveel ze ook verkeerd doen, je blijft van ze houden! Jan ging verder: “maar onze liefde voor onze partner begint voorwaardelijk. Je gaat van hem of haar houden, omdat hij of zij lief en aardig voor je is. Wanneer dat niet meer zo is, ebt onze liefde weg. Het góede nieuws is echter: als je in staat bent om onvoorwaardelijk van je kind te houden, kun je óók leren om onvoorwaardelijk van je partner te houden!” De meningen in de bus waren hierover verdeeld. Maar ik was het roeren met Jan eens.

“Leren liefhebben”

De twee belangrijkste geboden in de bijbel zijn: “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf.” Jezus zei tijdens zijn leven op aarde: “Niemand heeft meer liefde, dan degene die zijn leven geeft voor zijn vrienden.” Dit is precies waarvoor Hij op aarde kwam. Nou, denk eens aan je eigen gezin. Zou jij je leven geven voor je kinderen? Waarschijnlijk hoef je daar niet over na te denken. Tweede vraag: zou jij je leven geven voor de vader van je kinderen? Naast deze teksten uit de bijbel kan ik een heleboel andere teksten noemen waarin staat dat we als mensen mekaar horen lief te hebben. Als het gaat om de relatie tussen een man en zijn vrouw, staat er dat een man zijn vrouw moet liefhebben en een vrouw haar man moet respecteren. Er staat dat ze elkaar de seks niet mogen onthouden. Er staat dat God nooit heeft gewild dat twee mensen die gehuwd zijn van elkaar scheiden. Er staan ook een heleboel richtlijnen in waaruit mij duidelijk wordt dat het onze opdracht is om onze partner onvoorwaardelijk te leren liefhebben, net zoals wij van nature onze kinderen al onvoorwaardelijk liefhebben. Is dit makkelijk? “Hell no!” zou ik bijna willen uitroepen. Ik vind het één van de moeilijkste uitdagingen van mijn leven, waarin ik ook al heel vaak heb gefaald!

“Zelf het voorbeeld geven”

Mensen hebben ook wel eens tegen mij gezegd: “Maar het moet wel van twee kanten komen. Je moet allebei aan je relatie willen werken, anders wordt het hem niet.” Waar. Maar hoe lang ben jíj bereid daarop te wachten? Hoeveel hulp zoek jíj daarbij? En hoeveel heb jíj al daadwerkelijk aan je eigen houding richting je partner gedaan, om hem werkelijk lief te hebben? De bijbel geeft het wijze advies aan vrouwen om hun man te respecteren, gehoorzamen en volgen zonder tegen hem in te gaan. Er wordt ook uitgelegd dat vrouwen door deze houding er zélfs voor kunnen zorgen dat hun mannen positief veranderen. Mannen die niet doen wat de bijbel zegt (bijvoorbeeld door hun vrouw of kinderen te kwetsen in plaats van lief te hebben), kunnen door het volgzame gedrag van hun vrouw overgehaald worden om toch díe regels te gaan volgen die goed zijn voor het gezin.

“Je kind leert liefhebben van jou”

Ik heb eerder eens geschreven dat wij als moeders het ons niet kunnen veroorloven om de norm in de opvoeding van onze kinderen naar beneden bij te stellen.** Wél mogen wij leren genade met onszelf te hebben om met vallen en opstaan te leren die norm te gaan uitleven. Dit geldt ook voor onze taak in het liefhebben van de vader van onze kinderen. Óók als er in jouw leven al sprake is van gebrokenheid in je gezin, als er al sprake is van meerdere vaders. Het is nooit te laat om aan de relatie met de vader van je kinderen te werken, zelfs als een weg terug naar een liefdesrelatie met hem inmiddels geen optie meer is. Je kinderen hebben het nodig om te zien dat je hun vader respecteert en dat je dingen aan hem waardeert. Ze hebben het nodig om van jou te leren wat het inhoudt om onvoorwaardelijk lief te hebben, in plaats van te kwetsen. Hoe mooi is het om daarbij te beginnen met de persoon aan wie je kinderen zelf zo loyaal zijn. Jezus leerde mensen om je vijand lief te hebben in plaats van hem te haten. Om goed te doen richting mensen die jou (bewust of onbewust) kwetsen. Het is makkelijk om iemand lief te hebben die alleen maar aardig is voor jou, legt hij ook uit. Maar leer je dan echt liefhebben? En wil je niet dat je kinderen juist dát leren? Dat ze leren liefhebben, zodat de wereld mooier wordt voor ze in plaats van slechter? Begin het ze dan voor te leven, mama! Leef het ze voor in de kleine bubbel van jullie gezin. Geef niet op! Zoek wijsheid, leiding en hulp als je er zelf niet uit komt. Als jij op dit moment niet weet hoe je verder moet met je partner, zorg er dan voor dat je er alles aan doet om juist wél met hem verder te dansen. Geef je partner een kans in de liefde mét jou, niet zónder jou. Alles is mogelijk als je erin gelooft!

Liefs, Lianne

Extraatjes:

* Wil je de vorige blog lezen over de kleine bubbel van Fem, ga dan naar https://fem31.nl/zo-weet-je-of-je-genoeg-tijd-aan-je-gezin-besteedt/

** De blog over het niet naar beneden bijstellen van de opvoedingsnorm lees je hier: https://fem31.nl/hoe-je-een-wijze-en-sterke-vrouw-wordt/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.