Win-win

Ik heb er twee in mijn straat. Van die oude buurmannen die alleen zijn achtergebleven in hun woning na het overlijden van hun dierbaren. Eigenlijk best eenzaam en niet meer zo goed ter been, snakkend naar een praatje. Misschien weet jij er ook wel zo één (of meer) vlakbij jou te wonen. Nu heb ik van nature een beetje een zwak voor oude mensen, maar toch vind ik het niet altijd makkelijk om tijd voor ze vrij te maken in mijn drukke moederbestaan. En toch… is dit niet waar het deels ook om draait? Is dit niet ook een kans om je kinderen iets te leren over het omzien naar elkaar, zo dicht bij huis? En kun je er als moeder misschien zelfs nog van profiteren? Laten we er eens wat verder over nadenken.

“Zooi”

Ik hebt van die dagen, dan wil ik alleen maar het huis uit met mijn dochter. Ze drentelt om me heen, het is nog een zooi in mijn keuken, maar dochterlief wil niks en ik ben het zelf eigenlijk ook wel even helemaal zat. Dat zijn van die momenten dat ik besluit om spontaan naar buiten te gaan, even weg van alle zooi! Maar wat zullen we dan eens gaan ondernemen? Misschien maar even een boodschapje halen, dan heb ik die vast weer binnen. Of zullen we even bij opa en oma op bezoek? Ach, misschien toch maar gewoon even naar het plaatselijke speeltuintje. Het is fijn om even los te breken uit het negatieve gevoel en de sleur van alledag, en dan in ieder geval je kind te zien genieten! Tegelijk word ik bij thuiskomst dan opnieuw geconfronteerd met de zooi, en voelt het niet altijd of ik nou echt wat zinnigs met mijn tijd heb gedaan, hoe leuk dochterlief het misschien ook vond. Dat zette mij aan het nadenken over of het nog anders zou kunnen.

“Een beter alternatief”

Een tijd geleden werd ik letterlijk geconfronteerd met de eenzaamheid van één van mijn twee oude buurmannen en zijn onvermogen om zelf nog de deur uit te stappen, doordat hij al maanden kwakkelt met zijn gezondheid. Ja, er komt thuiszorg over de vloer, en ja hij heeft een dochter die probeert dagelijks bij hem op bezoek te gaan. Maar verder zit hij de hele dag maar wat achter de televisie en zou hij maar wat graag meer aanspraak hebben. Toen hij me hier wat over vertelde, dacht ik: “Hé, misschien kan ik zo nu en dan in plaats van naar het speeltuintje of naar opa en oma ook wel even met mijn dochter bij de buurman langs!” Sinds die tijd doe ik dat zo nu en dan. De beste man leeft daar altijd helemaal van op. En mijn dochter vindt het inmiddels reuze gezellig. Bijna dagelijks vraagt ze me of we even naar de buurman gaan. Ik dacht eerlijk gezegd dat het me alleen maar kostbare tijd en energie zou gaan kosten, maar niets is minder waar!

“Voordelen”

Een aantal van de voordelen die het mij heeft opgeleverd op een rijtje:

  • Mijn dochter heeft plezier!
  • Ik voel voldoening omdat ik een goede daad heb verricht door een oude man heel blij te maken (daar kom ik voldaner van thuis dan van het zoveelste tripje naar de speeltuin).
  • Ik hoef niet meer alles zelf aan te schaffen, want inmiddels heb ik al heel wat van de buurman geleend: tuingereedschap, de sneeuwschuiver, een passende vaas voor mijn bos bloemen, en soms krijg ik zelfs speelgoed van hem voor de kleine meid.
  • Een kortstondige oppas, dochterlief speelt even met de buurman, terwijl ik onze tuinpaden sneeuwvrij maak.
  • Ik heb inmiddels de vrije hand gekregen om onze gezamenlijke voortuin helemaal naar mijn zin in te richten. Hier ben ik blij mee, want de voortuin was niet hoe ik het voor ogen had.

“Uitbreiding”

Inmiddels heb ik door deze ervaring ook contact met buurman twee. Dit heeft me al een paar inspirerende gesprekken opgeleverd. Met oudjaar kwam hij oliebollen bij ons eten. We hebben afgesproken dat hij geregeld in de ochtend bij ons een bakje koffie kan komen drinken. Hij speelt dan met de kleine meid, zodat ik het avondeten vast klaar kan maken, of even de handen vrij heb voor een huishoudelijke klus of een telefoontje. Voelt goed joh! Zie jij al iemand uit jouw straat voor je?

Liefs, Lianne

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.