Opvoeden is je kinderen voortdurend testen op een goed karakter

“Eén van de beste dingen die je je kinderen kunt meegeven is een goed karakter. Dat begint bij een goed voorbeeld.”

De laatste tijd ben ik mezelf ervan bewust dat het leven vol zit met testen, die ons ware karakter aan het licht brengen. De Schepper van hemel en aarde brengt moeilijkheden en uitdagingen op ons pad om ons karakter zichtbaar te maken. Hoe we reageren op situaties laat zien hoe het met ons hart gesteld is en of we in staat zijn onder alle omstandigheden een goed en sterk karakter te tonen. Als we juist handelen, doet dat niet alleen onszelf maar ook onze omgeving goed. Als we hierin falen, brengt dat niet alleen onszelf maar ook onze omgeving schade toe. Menig maal heb ik ontdekt dat ik wel wat hulp kan gebruiken om een rechtvaardig en liefdevol karakter te ontwikkelen! Heel lang heb ik gedacht dat ik het er niet zo slecht vanaf bracht, totdat de ultieme testen mijn ware karakter lieten zien en ik jammerlijk faalde.

“Dit is een test”

Een klein voorbeeldje uit ons hedendaagse leven die laat zien dat alles een test is. Vanochtend waren mijn man, onze dochter en ik buiten aan het werk in de moestuin. Mijn man moest de generator aanzetten. Ons water wordt namelijk vanuit de grond in een grote watertank gepompt, om ons te voorzien van water in huis. Het eerste probleem deed zich gelijk voor: de generator startte wel, maar de motor sloeg direct weer af. Dit was de eerste keer sinds we hier wonen dat dit ons overkwam en we hebben nog weinig ervaring met generators. Na vijf minuten hoorde ik mijn man vanaf de heuvel roepen of ik even wilde meedenken. Ik voelde direct in mijn hart: “dit is een test, hoe gaan we reageren?” Ik zei niets tegen mijn man, bad stil om hulp en kwam naar hem toe. Na wat speuren op internet bedachten we dat het oliereservoir mogelijk leeg was. Maar welke olie moest erin? Er stonden drie verschillende flessen met motorolie in de schuur. We besloten contact te zoeken met de eigenaren van de woning om het te vragen. Omdat dit via een vertaler liep, duurde het wat langer voordat we antwoord hadden. Maar uiteindelijk hadden we het juiste antwoord en mijn man vulde het oliereservoir met olie, terwijl onze dochter en ik weer in de tuin aan het werk gingen.

Het duurde nog geen vijf minuten en toen riep mijn man weer: “Lianne, ik kan de dop van het oliereservoir nergens meer vinden!” Ik wist dat de test nog niet was afgelopen en bad weer om hulp. Nu moet je mijn man kennen om te weten dat hij tot voor kort in zijn leven veel gekampt heeft met de neiging tot grandioos mopperen als er iets tegenzat. Een aantal dagen geleden vertelde hij me dat hij dit niet meer wilde en dat hij wilde veranderen. We hebben er samen voor gebeden. Dit is de reden waarom ik wist dat dit voor hem een grote test was. Maar ook voor mij was het een test, om op God te vertrouwen en Zijn hulp direct te vragen! Ook ik kan soms ongeduldig worden, vooral als mijn eigen plannen in de war worden geschopt. Bovendien voel ik direct de spanning of er weer een flinke mopperbui komt, want uiteindelijk ontplof ik dan soms ook. Nu wist ik dat ik moest vertrouwen. Ik bad opnieuw: “Vader, wilt U ons laten zien waar de dop van het oliereservoir ligt?” Maar we vonden hem nog steeds niet. Gelukkig bleef het nog steeds kalm bij zowel mij als mijn man.

“Geslaagd”

Onze dochter riep mij en had mijn aandacht nodig. Mijn man liet me weten dat hij nog wel even alleen verder zou zoeken. Een paar minuten later hoorde ik de generator starten. Hij deed het weer. Ik vroeg me af of mijn man de dop had gevonden, terwijl ik hem naar ons toe zag lopen, de heuvel af. Hij kwam met een glimlach naar ons toe. “Ik heb even gebeden en gevraagd of God me wilde helpen,” zei hij. “En toen vond ik de dop al heel snel!” Ik slaakte een zucht van opluchting. “We zijn geslaagd voor de test!” zei ik blij en hij knikte.

“Wat is dat nou mama, test?” vroeg onze dochter vervolgens. Ik pakte deze kans gretig aan om haar een belangrijke nieuwe les te leren. “Een test is iets dat God ons geeft om te kijken of we kiezen om goed of om slecht te doen,” zei ik. “Eerst deed de generator het niet. En daarna was papa de dop kwijt. Weet je nog dat papa soms als iets niet lukte heel hard kon mopperen?” De kleine meid knikte. “Nou, papa heeft gezegd dat hij dat niet meer wil en God gevraagd of Hij hem wil helpen om niet meer zo te mopperen.” En nu heeft God papa en mama een test gegeven om te kijken of we kunnen stoppen met mopperen als iets even moeilijk is. Heeft papa nu gemopperd?” Mijn dochter schudde haar hoofd. “Nee,” zei ik. “Papa is geslaagd voor de test en mama ook! Weet je wat we hebben gedaan?” Ze schudde weer haar hoofd. “We hebben allebei gevraagd of God ons wil helpen,” zei ik. “En dat heeft God gedaan! Het was een lange test. We moesten leren om het niet gelijk op te geven en om geduld te hebben. En we moesten leren om hulp te vragen aan God. Begrijp je dat?” Ze knikte. Ik bad in stilte of God haar wilde helpen om het te begrijpen.

“Een les uit Junglebook”

Het was tijd voor een korte drinkpauze. Dit moment grijpt mijn dochter altijd aan om met mama een boekje te lezen. Terwijl mama het drinken neerzette, wandelde ze met een boekje van Mowgli uit Junglebook naar de bank. In het boekje zagen we een plaatje dat Mowgli uit de boom viel en dat beer Balou naar hem toe rende om hem op te vangen. Ineens kreeg ik een idee. “Hé,” zei ik, “Mowgli kreeg een test van God, zie je dat?” Ze keek me vragend aan. “Mowgli valt uit de boom! Wat moet hij nu doen?” “God hulp vragen,” zei mijn dochter. Ik knikte. “Ja, héél hard roepen, help God, help mij! En dan stuurt God hulp. Kijk, daar komt Balou aan, hij rent zo hard hij kan om Mowgli te vangen! Zo is Mowgli veilig. Wat was er nou gebeurd als Mowgli niet om hulp had gevraagd?” “Dan was hij op de grond gevallen,” zei mijn dochter. Ik knikte weer. “Inderdaad. Het is goed dat hij om hulp heeft gevraagd!” Weer een les geleerd: zelfs een boek van Mowgli kun je gebruiken om je kind het geloof in God bij te brengen!

“Nog een test”

Na de pauze moest ik het eten voor de lunch klaarmaken en mijn dochter wilde even knutselen aan haar speeltafeltje. Nu heeft mijn dochter de neiging om heel snel om hulp te vragen, zonder iets eerst zelf te proberen. Dit is iets waar ik de afgelopen dagen met haar over heb gepraat. “Eerst een poosje zelf proberen en dan pas om hulp vragen, want heel vaak kun je het wel!” Vaak begint ze dan hevig te protesteren of een klaagzang op te zetten. Ze probeert mijn advies sinds een paar dagen een beetje op te pakken, maar vindt het nog erg moeilijk. Er viel een stempel op de grond onder haar tafeltje. Ze begon luidruchtig te zuchten. “Ooohhh…. Mama helpen!” Ik keek wat er gebeurde. “Nee, eerst zelf doen meid. Schuif je stoel maar naar achteren en kruip maar onder de tafel. Dit is jouw test vandaag!” Ze keek me bedenkelijk aan en keek toen naar de grond. Ik wachtte vol spanning wat er zou gebeuren. Tot mijn vreugde volgde er geen mopperbui of klaagzang, maar schoof dochterlief haar stoeltje naar achteren en kroop onder de tafel om haar stempel te pakken. Daarna ging ze weer op haar stoeltje zitten. “Kijk eens aan!” zei ik. “Je bent geslaagd voor je test, of niet!” De kleine meid knikte en er verscheen een tevreden uitdrukking op haar gezichtje. “Ja,” zei ze. “Ikke heb even God gevraagd en Hij helpt mij!” “Wat goed,” zei ik tegen haar. “En toen kon je zonder te mopperen het eerst even zelf proberen?” Ze knikte. “Ja, ik kon het wel!” Ik gaf haar een knuffel. “Gefeliciteerd lieverd, je bent geslaagd voor je test!” “Net als papa en mama,” zei ze. “Net als papa en mama,” zei ik.

“Vragen om hulp”

Ik zond een dankgebed omhoog. Ik realiseerde me dat ik ook een andere test aan het halen ben. Steeds meer begin ik me in de opvoeding van onze dochter te beseffen dat ik het niet alleen kan en dat ik wijsheid nodig heb. Ik doe er verstandig aan zelfs al vóór opkomende problemen om hulp te vragen aan God. En hoe meer ik dit doe, hoe meer ik zie dat Hij mijn gebeden echt verhoort. Mijn man en ik leren gezamenlijk lessen en onze dochter leert mee! Dilemma’s waar ik mee zit worden steeds opgelost op wonderlijke manieren die ik van tevoren niet had kunnen bedenken. Ze zijn daardoor ook sneller opgelost dan voorheen.

Lieve mama, begin alles wat deze dag op je pad komt te zien als een test. Wat heb je te leren? Wat heeft één van je gezinsleden te leren? Vraag om hulp! De God die in staat was om de wereld te maken, is zéker in staat om jouw te helpen. Zelfs met de moeilijkste uitdagingen waar je voor staat.

Liefs, Lianne

Extraatjes:

Bijbelteksten die vertellen dat ons hart getest wordt en waarom:

“Ik weet, mijn God, dat U het hart toetst, en vreugde schept in oprechtheid.” (1 Kronieken 29 vers 17).

“Doorgrond mij, o God, en ken mijn hart, beproef mij en ken mijn gedachten.” (Psalm 139 vers 23).

“Beproef mij, HEERE, ja stel mij op de proef, toets mijn nieren en mijn hart.” ( Psalm 26 vers 2).

“Laat er toch een einde komen aan de slechtheid van de goddelozen, maar doe de rechtvaardige standhouden, o rechtvaardige God, Die harten en nieren beproeft.” (Psalm 7 vers 10).

“Ik, de HEERE, doorgrond het hart, beproef de nieren, en dat om ieder te geven overeenkomstig zijn wegen, overeenkomstig de vrucht van zijn daden.” (Jeremia 17 vers 10).

“Maar Hij kent de weg die ik ga. Laat Hij mij beproeven – ik zal er als goud uitkomen.” (Job 23 vers 10).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.