In vijf minuten een gelukkiger gezinsleven

Eén van de dingen waar ik als moeder regelmatig over nadenk, is of ik nog dankbaar ben. Ik waak ervoor dat dit een belangrijk onderdeel van mijn opvoedkunsten uitmaakt. Waarom? Omdat het wel of niet hebben van een dankbaar hart een grote impact heeft op hoe je als mama functioneert en op wat je je kinderen meegeeft. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet! Ik kan het weten, want ik heb in mijn leven veel geworsteld met ontevredenheid en depressieve gevoelens. De impact die dit heeft op je gezinsleven is helaas niet positief te noemen.

“Van dankbaar zijn word je gelukkiger”

Vraag jezelf eens af: waar ben ik vandaag dankbaar voor? Sommige dingen zullen je gelijk te binnen schieten. Dankbaar dat je kind gezond is, dankbaar dat je vandaag een ontspannen dag gehad hebt met je kinderen. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer dingen je zult kunnen verzinnen. En wanneer je deze oefening al eens hebt gedaan, dan weet je wat het met je doet: je wordt er á la minuut blijer en energieker van! Heel handig als je je op dit moment juist verdrietig, boos of gefrustreerd voelt. Want kun je ook dan nog dankbaar zijn? Je kunt misschien wel sneller een waslijst maken van wat je allemaal niet aanstaat, dan van de dingen waar je dankbaar voor bent. Ik garandeer je, als je op zo’n moment 5 minuutjes de tijd neemt om op te schrijven waar je nog wél dankbaar voor bent, dan voel je je gelijk al een stuk beter!

Nu kun je zeggen: “er zijn gewoon leuke en minder leuke dagen. Je kunt niet altijd blij zijn. Geen enkele moeder is perfect.” Of: “soms ben je het gewoon even helemaal zat!” Dit kan allemaal waar zijn, maar wát voor effect heeft het op onze omgeving als de dankbaarheid weg sijpelt uit ons hart? Vóór je het weet heb je je kind onterecht verdrietig gemaakt, omdat jij als moeder geen geduld meer had vanwege je boosheid op je partner, doordat je je moe voelt, of omdat je kopzorgen hebt. Het kan misschien een keer voorkomen, maar waar leg je dan de grens? Je kunt het maar beter voorkomen! Een dankbare houding maakt je gelukkiger en dat maakt verschil voor je kinderen, juist als jullie omstandigheden moeilijk zijn! Bovendien creëer je er nog een tweede voordeel naast: met je eigen dankbare houding ben je je kinderen tot voorbeeld. Je leert ze tevreden zijn met wat ze hebben en om goed om te kunnen gaan met tegenslagen. Als je te midden van al je omstandigheden tevreden kunt zijn, ben je gelukkiger!

“Het effect ervan op je kinderen”

Ik heb eens een boek gelezen van een moeder die zichzelf wilde aanleren om dankbaarder te zijn. Ze was zat van haar eigen frustraties, depressieve gevoelens en boze buien richting haar kinderen. Ze begon met het maken van een lijst van 1000 dingen waar ze dankbaar voor was. In eerste instantie noemde ze allemaal dingen die we in de categorie ‘leuke dingen’ zouden plaatsen. Dit maakte al een enorm groot verschil in de manier waarop ze op haar omgeving reageerde. Maar gaandeweg voelde ze zichzelf uitgedaagd worden om óók te danken voor dingen die we eerder in de categorie ‘niet leuk’ zouden zetten. Dit had zelfs een nóg positievere impact op haar leven dan het dankbaar zijn voor de leuke dingen. Ze werd een blijer en meer ontspannen moeder. Ik denk dat je je wel kunt voorstellen wat voor verschil dit voor haar kinderen maakte!

Wanneer ik dankbaar ben, heb ik het gevoel de hele wereld aan te kunnen. Het maakt me blij en energiek en dat straal ik uit naar mijn omgeving. Het tegenovergestelde is ook waar: wanneer de dankbaarheid verdwenen is uit mijn hart, moet mijn omgeving het ontgelden. Ik wil je uitdagen om er zelf eens eerlijk over na te denken. Hoe is het gesteld met de dankbaarheid in je hart? Wat voor effect heeft dit op je kinderen? Wat zijn de dingen waar je dankbaar voor bent? Welke situaties vind je momenteel moeilijk? Voor welke dingen zou je dan toch dankbaar kunnen zijn? Dankbaar zijn is zeker aan te leren en hoe vaker je oefent, hoe meer plezier je ervan zult hebben in je gezinsleven. Maak eens een lijstje, en laat me vooral weten of het verschil heeft gemaakt!

Extraatjes:

  1. Voor wie vanuit bijbels perspectief nog verder wil lezen over dankbaarheid, raad ik je aan de volgende teksten eens op te zoeken: Psalm 92:1, Filippenzen 4:6-7, Kolossenzen 2:7, 3:15, 4:2, 1 Tessalonicenzen 5:16-18
  2. Wil je het boek over dankbaarheid lezen? Zoek dan naar ‘Duizend maal dank’, geschreven door Ann Voskamp.
  3. Maak eens samen met je kinderen een collage van alle dingen waar jullie dankbaar voor zijn!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.