Ik heb mijn ultieme spirituele Leider gevonden

Liede Lambriex runt sinds enkele jaren een Bed & Breakfast voor pelgrims in hartje Portugal. Ze is hiertoe gekomen door, zoals ze zelf zegt, simpelweg de stem van haar hart te volgen. Liede was erg geïnteresseerd in spiritualiteit en liet zich in haar zoektocht door het leven inspireren door tal van spiritueel leiders. Zo’n acht maanden geleden leerde ze in Portugal haar ultieme spirituele Leider kennen. In deze blog deelt ze haar verhaal.

“Een huisje voor pelgrims”

Nog geen jaar nadat ik mijn bachelor Voeding en Gezondheid had afgerond aan de universiteit van Wageningen, vond ik mezelf ineens wonende op het platteland van Portugal. Als jonge vrouw alleen werd ik afwisselend vreemd, met ongeloof of met bewondering aangekeken. “Wat onwijs dapper dat je zo’n stap hebt durven zetten,” zeiden veel mensen, en ook: “helemaal alleen een huis kopen op een plek waar je niemand kent en waar je de taal niet spreekt, dat zou ik nooit durven!” Grappig genoeg heeft het voor mij voor het overgrote deel helemaal niet gevoeld als zo’n enorme stap. Het voelde namelijk sterk alsof ik door dit hele proces geleid werd. Destijds noemde ik het de stem van mijn hart die mij leidde. Dat is dan ook waar de naam van mijn huisje vandaan komt: ‘Heart Way Pilgrim House’.

Na mijn bachelor besloot ik de Camino de Santiago te lopen in Portugal. Dit is een pelgrimstocht van Lissabon naar Santiago de Compostella in Spanje die ongeveer 4 weken duurt. Rond het einde van de tocht kwam er ineens een heel helder beeld in mij naar boven, waarvan ik in mijn hart helemaal enthousiast werd: ik zag mezelf in een knus huisje voor pelgrims in Portugal aan de route, waarin ik voor hen kon koken en ze een fijn en gezellig thuis kon bieden. Dit beeld was er slechts één minuut, maar het was duidelijk! Mijn hart vertelde dat dit was wat mij te doen stond. Ik ging terug naar Nederland en vertelde het aan mijn ouders. Mijn moeder was blij voor me, maar ook bezorgd, omdat haar 24-jarige dochter dan wel héél ver weg zou gaan wonen. Mijn vaders ogen begonnen te twinkelen: hij wilde wel met me mee om een huisje te zoeken!

“De stem van mijn hart”

Uiteindelijk gingen er een aantal maanden overheen, voordat ik geleid werd naar het huis waar ik nu woon. Dit waren maanden waarin toch af en toe de vraag in mijn hoofd rees, of het wel echt een goed idee was. Mijn hart was echter steeds weer doorslaggevend, dit was wat mij te doen stond! Zo kwam ik uiteindelijk te wonen op een fijn plekje: uitkijkend over een vallei, vlakbij de pelgrimsroute in het binnenland van Portugal. Ik verwelkom nu met veel liefde al ruim 2,5 jaar pelgrims van over de hele wereld en bied ze een douche, een bed en een lekkere maaltijd aan. Door al deze bezoekers kwamen de hierboven genoemde opmerkingen over de grote stap en mijn moedig-zijn regelmatig naar boven. Het waren vragen en opmerkingen die ik de eerste twee jaar beantwoordde met: “Het valt wel mee hoor. Ik hoorde zó sterk de stem van mijn hart, dat het voelde als de makkelijkste weg.” Inmiddels geef ik echter een ander antwoord op die vragen, want na verloop van tijd begon er iets in mij te veranderen.

“Het eindpunt van een zoektocht”

Op een warme zomer middag was er een samenkomst bij vrienden. Een vriendin deelde toen haar verhaal over haar twintigjarige zoektocht naar de waarheid, die haar via spirituele leraren zoals Eckhart Tolle en Mooji uiteindelijk leidde naar haar eindpunt: Jezus. Ze voelde zich vervuld en hoefde niet meer te zoeken. Dit verhaal raakte mij en ik wilde graag met haar praten over haar ervaringen met Jezus. Toen we de week erop samenkwamen en ze samen met mij bad, voelde ik een hele warme liefdevolle aanwezigheid. De tranen rolden over mijn wangen en ik voelde me heel vol. Ze vertelde mij dat Jezus met zijn armen wijd open klaarstond, ook voor mij! Hierna duurde het nog drie weken voordat ik voor het eerst hardop en met een open hart bad tot God. Het was ’s avonds, ik lag in mijn bed en bad: “Lieve God, ik weet dat U bestaat en denk dat ik U ken, want er is zo veel wonderlijks gebeurd in mijn leven waarvan ik weet dat ik het niet allemaal zelf bewerkstelligd heb. Vrienden van mij zeggen alleen dat Jezus de enige echte weg naar U is. Als dat zo is dan wil ik hem ook heel graag ontmoeten!”

Die nacht werd ik wakker met het gevoel over te stromen van liefde. Een paar uur lang lag ik zo vol van liefde in mijn bed, tot ik weer in slaap viel. De volgende ochtend bad ik nogmaals tot God: “Lieve God, als Jezus echt de enige weg naar U is zou ik hem echt heel graag ontmoeten en hem heel duidelijk ervaren, zodat ik niet hoef te twijfelen.” Ik zat al eventjes op een bankje in het zonnetje en keek uit over de tuin en de vallei en toen kwam er ineens een vrede over me heen. Het was een rust, een liefdevolle, hele volle aanwezigheid: het gevoel dat ik niet meer alleen was maar samen. Het voelde heel stevig, alsof het niet zou kunnen weggaan. De uren daarop kwamen er gedachten en er kwam visite langs, maar het ging niet weg. Ik bleef samen en ben sinds dat moment nooit meer alleen geweest. Toen ik dit aan die vriendin vertelde zei ze: “Halleluja, ja!! Dat is Hem, je hebt Jezus ontmoet en Zijn Geest is nu in je en zal je nooit meer verlaten.” Dat idee was nog een beetje nieuw, maar de ervaring was zo sterk dat ik niet hoefde te twijfelen.

Veranderingen”

De rest van die week werd ik bijna elke nacht wakker met het gevoel over te stromen van liefde en naast veel kleine wondertjes die gebeurden, merkte ik dat er een aantal dingen ineens drastisch veranderden in mijn leven:

 • ik ging spontaan met Jezus praten (bidden);
 • ik  kreeg zin om de Bijbel te lezen, terwijl ik niet van lezen houd (en het eerder het laatste boek zou zijn dat ik zou aanraken);
 •  op het gebied van geld verdwenen mijn egoïstische gedachten en
 • ik keek ineens heel anders tegen intimiteit aan.

Dat laatste wil ik graag uitleggen. Sinds een behoorlijk aantal jaren dacht ik meerdere mensen tegelijk te kunnen liefhebben en geloofde ik dat intiem zijn met verschillende mensen goed was, zolang het goed voelde. Nu leek alle interesse daarin spontaan te zijn verdwenen en voelde ik dat ik wilde wachten tot God mij en de man die Hij voor mij bestemd heeft leidt tot intimiteit en dat alleen dat puur is.

Verder voelde ik spontaan geen aantrekkingskracht meer tot veel spirituele dingen die mij de laatste jaren soms wel trokken, zoals het beoefenen van yoga, meditatie, psychedelische drugs, festivals en ecstatic dance. Het was alsof er in mij een opruimmachine kwam, die mij hielp om, waar ik dat nog niet deed, puur en vanuit liefde te leven. Eerst luisterde ik naar mijn hart/ intuïtie om onderscheid te maken tussen wat goed en niet goed is. Dit was terugkijkende vaak de stem van God, maar soms een beetje vertroebeld door mijn eigen gedachten: ik was immers degene die dat moest onderscheiden. Nu is het alsof ik dit onderscheid maken niet alleen hoef te doen, alsof ik een hele scherpe helper heb die precies weet wat goed of niet goed is, wat puur is en wat niet. Deze helper wordt in de Bijbel de Heilige Geest genoemd. En als extra vangnet is er dan óók nog Jezus, de zoon van God aan wie ik via gebed alles kan vragen. Tot Hem bid ik bijvoorbeeld wanneer ik toch twijfel of iets wel echt de wil van God is of mijn eigen willetje.

“Nooit meer alleen”

Het is dit jaar wat pelgrims betreft wat rustiger in Heart Way pilgrim house, maar sinds ik Jezus ken ben ik, zelfs als ik alleen ben, nooit alleen. Ik ben zó dankbaar dat ik de stem van mijn hart die mij hierheen geleid heeft nu mag kennen als God, Jezus en de Heilige Geest. Met Hem ben ik klaar voor alle grote of zelfs reuzestappen die er in mijn leven nog mogen komen. Wat een cadeautje!!! Een cadeau waarvan ik elke dag weer een beetje beter besef hoe immens het is en hoe bijzonder, omdat het mij gegeven werd zonder dat ik er iets voor hoefde te doen!

Aan ieder die Jezus nog niet persoonlijk kent, Hij staat klaar met zijn armen wijd open, ook voor jou! Dank U wel God, voor dit cadeau! Dat het aan nog velen gegeven mag worden!!!

Liefs, Liede

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

4 reacties op “Ik heb mijn ultieme spirituele Leider gevonden”

 1. Leuk!
  Hij heeft me dit jaar ook bezocht toen ik in grote nood verkeerde. Hij sprak niet, maar legde gewoon zijn hand (en) op mijn schouder (en) en ik kalmeerde onmiddellijk en mijn lichaam normaliseerde.
  Dat had ik niet verwacht, aangezien ik de kerk mijn hele leven heb afgewezen.

  Nederlandse taal via google translate <3
  S7u de Perreiro

  1. Bedankt voor je reactie! Dat is een bijzondere ervaring. Heb je sinds die tijd meer van Jezus ervaren? Heb je over Hem gelezen in de bijbel? Jezus laat zich ook buiten de kerk vinden, gelukkig is Hij daar niet aan gebonden. Liefs, Lianne

 2. Hallo Liane,
  Ja, nog een paar keer.

  Een vriend uploadt passages uit de bijbel in het Portugees en ik vertaal ze en zoek ze op.
  Ik deed een biecht (niet met een priester) en vergaf iedereen, opnieuw alleen, behalve goddelijke aanwezigheid.

  Ik zal gewoon zien hoe het gaat, ik heb geen haast om meer te leren.

  Dat gezegd hebbende – denk je met leven in de eindtijd/verdrukking?

  1. Hallo Stuart,

   ik heb je even een email gestuurd om dieper in te gaan op je vraag. Leuk dat je Bijbelpassages vertaalt en opzoekt. Ik wens je Gods zegen in je zoektocht naar de waarheid. De Bijbel leert ons dat wanneer wij tot God naderen, Hij tot ons nadert, en dat wie zoekt, zal vinden. Dat is persoonlijk ook mijn ervaring, dat dit waar is.

   Hartelijke groet,
   Lianne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.