Hoe word je zo snel mogelijk weer gelukkig?

Ik voel me zwaar in mijn hart. De dagen zijn lang en druk. U brengt zoveel nieuwe verantwoordelijkheden op mijn pad. Met vreugde wil ik ze aannemen, maar soms lijkt er gewoon te weinig tijd in de dag te zijn. Wat heeft prioriteit? Man, kind, huishouden, betaald werk, tijd met U, bidden voor anderen, iemand helpen, zorgen voor eten… De to-do list is altijd oneindig! En hoe moet het met de huidige situatie in de wereld Vader? Alles kan zo overweldigend zijn, ik zie het even niet meer.

“Zooitje ongeregeld”

Ik ga zitten op mijn werkplek en weet werkelijk niet meer wat te doen. Ik heb tijd om te schrijven gepland. Dochterlief is bij een vriendin. De woonkamer ziet er ontploft uit, maar wat me het meest ergert is de vieze vloer. Als een dolle sjees ik met de stofzuiger door de kamer. Wanneer ik alle ruimtes gezogen heb, voel ik enigszins de rust om aan mijn laptop te gaan zitten. Mijn ontbijt staat nog voor me, daar kwam ik vanochtend niet eens aan toe. Ik was druk bezig om te zorgen dat mijn dochter ontspannen was. Ze is de laatste tijd snel emotioneel. Grote meid van vier begint zich allerlei nieuwe dingen te beseffen. Zo houdt doodgaan haar enorm veel bezig. Het maakt haar angstig en ze wil alleen maar heel dicht bij mama zijn. Een ochtendje naar de oppas is daarom veel moeilijker voor haar dan gewoonlijk. Maar het is vanochtend gelukt om haar zonder tranen aan papa mee te geven. Ik stak mijn energie liever daarin dan me druk te maken om een gevulde maag.

“Bidden”

Maar daar zit ik dan dus. Vol van alles en ga dan maar eens schrijven.. Bovendien heb ik verschillende schrijfprojecten liggen, waaronder een betaalde klus. Wat doe ik eerst? Keuzes, keuzes. Daar komt nog bij dat ik me soms zwaarmoedig voel door de tijd waar we in leven: lockdowns, protesten, ernstige meningsverschillen tussen mensen. We leven in een tijd van grote verwarring. Meer dan ooit voel ik de ernstige noodzaak om alles te toetsen, kritisch te zijn en ook kritisch met mijn tijd om te gaan. Ons leven is kort, waarom zouden we niet elke minuut ervan zo nuttig mogelijk besteden? Inmiddels heb ik de laatste maanden geleerd om met al dit soort gevoelens niet te lang rond te lopen, maar te doen wat ik eerst moet doen: bidden! Vandaar mijn roep aan het begin van de blog, dat is waar ik mijn gebed mee begon. Ik kan van alles proberen, maar er zijn momenten, dan weet je het gewoon werkelijk niet. Maar Hij wel.

Vader, U weet wat ik moet doen. Wilt U alstublieft mij helpen en me leiden in deze ochtend? Help mij Vader!

“Zwierende meisjes”

Met de spanning nog in mijn lijf check ik hierna mijn berichten op de telefoon, om te zien of er een bericht bij zit over dochterlief. Dat is niet het geval, maar ik zie een video die mijn moeder gedeeld heeft. Het lijkt op een lied om voor God te zingen, dus ik denk: “Waarom niet? Misschien helpt het.” Ik heb al vaker berichten van hoop binnengekregen op precies het goede moment. Ik klik daarom op de link en zie een vrouw zingen op een podium, samen met drie kleine meisjes. Allemaal dragen ze prachtige jurken. De meisjes zingen vol overgave mee met de vrouw (van wie ik later ontdek dat het hun moeder is). Ineens wordt mijn hart week. De meisjes zingen zo gelukkig, dat ze staan te springen, huppen en wiebelen op hun benen en hun jurkjes sierlijk heen en weer zwieren. Af en toe schieten er handjes omhoog in de lucht. De glimmers staan in hun ogen af te lezen, snoetjes vol hoop, plezier en intens geluk. Ik begin te huilen. Precies zo wil ik zijn!

“Alles goed”

Vader, dit is waar ik ook naar verlang! Dit is hoe ik altijd wilde leven, als klein meisje al. Hoeveel dromen ik niet heb gehad als jong meisje van heerlijke momenten in prinsessenjurken, dansend door zonnige, warme weilanden, waar alles heerlijk en goed was. Liefde tussen mensen ervaren, zweven op paarden met lange manen.. Zingen en dansen, met kroontjes en bloemenkransen. Vaak zag ik beelden van een man: de ogen van een liefdevolle vader, die me in zijn liefdevolle armen opnam. De bevestiging ervaren dat ik gewenst was en dat ik vooral mezelf zou mogen uiten, de verlangens mocht uiten van mijn hart.

“De wens van je hart”

Ineens realiseerde ik me dat de Vader me dit wilde geven, om mijn hart weer te openen deze ochtend. In alles wat er gaande is en in alle taken en verantwoordelijkheden die ik heb, ben ik nog steeds Zijn dochter. Hij wil me nog steeds bevestigen en liefhebben, aanmoedigen en ondersteunen. Ik ben niet alleen. Dit is wat ik mijn eigen dochter deze week ook leerde: we zijn niet alleen en we hoeven niet bang te zijn, want in Jozua 1 vers 9 in de Bijbel zegt God: “Wees niet bang, want Ik ben bij je” (vertaald naar kindertaal). Je kunt gerust dapper zijn. Je kunt gerust voorwaarts gaan en moedig alles onder ogen zien wat er op je pad komt. “Nader tot God, dan zal Hij tot u naderen,” staat er in Jakobus 4 vers 8. Keer op keer zie ik dat Hij dit werkelijk doet. Hij leidde me terug naar de diepste wens van mijn hart: een overgelukkig meisje zijn dat dansend, zingend en zwierend met glimmende ogen en een stralende lach haar weg dapper vervolgt in de wirwar van het leven. Want ze is niet alleen, en ze heeft een taak te vervullen: mensenharten raken met de liefde van God. Ik voel me weer overgelukkig!

Wat is de diepste wens van jouw hart?

Liefs, Lianne

Extraatjes:

Jezus zei van Zichzelf:

Johannes 10:10 “De dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en verloren te laten gaan; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben.”

Johannes 16:12-13 “Nog veel heb Ik tegen u te zeggen, maar u kunt het nu niet dragen. Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen.”

Johannes 16:16 “Een korte tijd en u ziet Mij niet, en weer een korte tijd en u zult Mij zien, want Ik ga heen naar de Vader.”

Johannes 16:27 De Vader Zelf heeft u lief, omdat u Mij hebt liefgehad en hebt geloofd dat Ik van God ben uitgegaan.”

Johannes 16:33 “Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.