Hoe je een wijze en sterke vrouw wordt

Ken jij een perfecte vrouw? Of althans, één die in jouw ogen perfect is? Een vrouw met wie jij jezelf altijd vergelijkt? Vaak denken we dat dat niet wijs is. Je probeert dingen precies hetzelfde te doen, terwijl die manier helemaal niet bij je past. Vervolgens raak je gestrest, gefrustreerd of gedesillusioneerd. Tenminste, zo kan het gaan. Maar ik geloof dat er ook een positieve kant zit aan het jezelf met andere vrouwen vergelijken: je kunt er veel van leren (als je die bereidheid hebt). Het kan je wijzer en sterker maken!

“Goed voor je gezin”

Ik ken zo’n vrouw die mij wijzer en sterker maakt. Ze houdt mij steeds weer een spiegel voor, waardoor ik kan kijken hoe ik het ervan af breng als vrouw en moeder. Ze geeft me kaders: normen en waarden waar ik achter sta en waarvan ik geloof dat ze goed zijn voor ons gezin. Ik noem deze vrouw voor het gemak even ‘Fem’.

Fem is een wijze en ondernemende vrouw die veel te geven heeft. In mijn ogen is ze het soort vrouw die haar gezin bij elkaar houdt, ongeacht haar omstandigheden. Ze is sterk, werkt hard en beschikt over uiterst goede managementvaardigheden! Het ontbreekt haar nooit aan energie. Ze heeft haar prioriteiten helemaal helder:

© Geralda Dik-Jelsma

Prioriteit 1: Haar kleine bubbel: God en gezin

Haar eerste focus ligt op het kennen van de juiste weg en op de zorg voor haar gezin:

  • Ze heeft ontzag voor God (Zijn regels zijn het kader van waaruit ze leeft)
  • Ze zet de zorg voor haar gezin op de eerste plek
  • Ze respecteert haar man en zorgt dat hij volledig op haar kan vertrouwen
  • Ze drijft handel om te zorgen dat haar gezin niets tekort komt
© Geralda Dik-Jelsma

Prioriteit 2: In en rondom haar huis

Haar tweede focus ligt op haar werkzaamheden in en rondom haar huis:

  • Ze regelt het huishouden en delegeert taken waar mogelijk
  • Ze gebruikt niet alleen haar verstand, maar ook haar handen: ze maakt veel nuttige dingen zelf
© Geralda Dik-Jelsma

Prioriteit 3: Haar bredere invloed

Ze gebruikt ook nog wat van haar tijd om andere mensen te helpen en steunen (naast dat ze deze aspecten ook voor haar gezin inzet):

  • Ze is zich bewust van de impact van haar uitstraling en streeft ernaar deze altijd positief te laten zijn
  • Ze helpt mensen die dat nodig hebben
  • Ze geeft wijze woorden en liefdevolle lessen mee aan de mensen om haar heen

Je leest meer over Fem in de bijbel in het boek Spreuken hoofdstuk 31 vanaf vers 10. Het is een eeuwenoud lied waarin vermoedelijk een zoon zijn eigen moeder prijst om wie ze was en wat ze deed. Hoewel ze in een hele andere tijd leefde, kun je ook nu nog veel leren van haar manier van leven, werken en spreken. Persoonlijk spreekt haar verhaal mij erg aan. Ik houd ervan om de lat voor mezelf hoog te leggen in alles wat ik doe, en deze vrouw heeft de lat ook erg hoog liggen. In mijn leven hebben mensen vaak tegen mij gezegd dat ik de lat niet zo hoog moest leggen. Je kunt nou eenmaal niet alles perfect doen en als je dat wel probeert ga je eraan onderdoor, zo was het argument. Toch ben ik het daar niet mee eens.

“Vallen en opstaan”

Inmiddels heb ik namelijk geleerd dat het niet de hoge norm is waar je aan onderdoor gaat. Het is het gebrek aan genade wat je jezelf schenkt, waar je aan onderdoor gaat. Ik denk dat wij als moeders het ons niet kunnen veroorloven om de norm naar beneden bij te stellen. We zouden altijd moeten streven naar de beste manier om voor ons gezin te zorgen en niet genoegen nemen met minder. Maar wanneer het ons even niet gelukt is, mogen we wel genade hebben met onszelf, om vervolgens zo snel mogelijk de draad weer op te pakken. Als we zijn gevallen, staan we ook weer op, precies zoals we dat onze kinderen leren!

Liefs, Lianne

Extraatjes:

1.  Lees zelf eens het hele verhaal van de vrouw uit Spreuken 31 en schrijf op wat je eruit haalt.

2. Denk eens na over je eigen lat die je hanteert als partner en als moeder van je kinderen (of misschien inmiddels ook als oma). Langs welke normen en waarden meet jij je eigen succes af? Hoe weet jij of je de juiste weg bewandelt? Kun je je vinden in de drie focusgebieden die ik hierboven geschetst heb?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.