Dit is hoe je je kinderen voorbereidt op de toekomst

“Er bestaat geen grotere bediening, geen positie met meer invloed, dan het moederschap,” zei Philip Whisenhunt (1926-2019). En in de 19e eeuw zei William Wallace: “De hand die de krib wiegt, is de hand die de wereld regeert.” Het moederschap is een voorrecht, een grote verantwoordelijkheid en een zeer belangrijke rol in het leven van kinderen. Je bent hun eerste en meest belangrijke onderwijzer, degene die ze (samen met hun vader) moet voorbereiden op wat komen gaat. Het is dan dus wel ontzettend belangrijk om te weten hoe je dit moet doen! Een veelgehoorde zin onder ouders is: “niemand doet het perfect.” Dat is waar. Maar als je het moederschap op de juiste waarde weet te schatten, geef je het blijven zoeken naar perfectie in de opvoeding van je kinderen niet zo snel op! Je jaagt ernaar om te ontdekken wat het allerbeste is dat je je kinderen kunt meegeven. Je moet weten wát je doet in de opvoeding, en waaróm je het doet. Het gaat erom dat je het eindplaatje voor jezelf voor ogen hebt. Wát is je doel? En waarom juist dat doel?

“Mijn doel in de opvoeding van mijn kind”

Ik heb zo’n doel, en ik heb dat ook ergens op gebaseerd. Steeds als ik worstel in mijn moederschap, dan keer ik terug naar mijn gestelde doel, het waaróm van wat ik doe. En dan weet ik ook weer wát ik moet doen:

  • Ik wil dat mijn dochter opgroeit tot een gelukkige en tevreden vrouw, die mens, dier en natuur liefheeft en van waardevolle betekenis is voor haar omgeving.
  • Ik wil dat ze de waarheid kent en dat die waarheid haar vrij en gelukkig maakt.
  • Om die reden onderwijs ik haar over de Schepper van al het leven, leer ik haar dat ze Hem nodig heeft om zo’n soort vrouw te worden en breng ik haar de normen en waarden van de Bijbel bij.
  • De kernopdracht van de hele Bijbel is: “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf” (Mattheüs 22 vers 37 t/m 39). Het is God die je helpt om altijd lief te hebben. De wereld wordt hier een mooiere wereld van. Daarom geef ik deze lessen door aan mijn dochter.
  • Bij alles waar ik in de opvoeding tegenaan loop, kies ik voor oplossingen die in overeenstemming zijn met wat de Bijbel mij leert.
  • Om mijn dochter op deze manier te kunnen opvoeden, moet ik weten wat de Bijbel zegt en moet ik zelf een voorbeeld voor haar zijn in mijn spreken en handelen.

“Wat is jóuw doel?”

Het is gemakkelijk om bij problemen of vragen omtrent de opvoeding van je kinderen op het internet te gaan surfen naar tips, waarbij je vervolgens stuit op duizend en één opvoedmethoden die elkaar vaak ook weer tegenspreken. Soms kunnen tips handig zijn, maar uiteindelijk is de vraag weer: welke tips ga je volgen en waarom? Of een andere vraag: doe je met de tips aan symptoombestrijding, of pak je de oorzaak aan? Heb je het grotere einddoel in beeld? Het is héél belangrijk om het grote plaatje voor je kinderen helder te hebben. Vraag jezelf dus af wat jouw doel is in het opvoeden van je kinderen en welke normen en waarden daarbij horen. Waar heb je deze normen en waarden vandaan? En waarom kies je voor deze?

“Groenten verbouwen”

Het is als met groenten verbouwen in je eigen tuin. Je moet weten wat een plant nodig heeft om optimaal te groeien. Je moet vervolgens zorgvuldig te werk gaan en alles doen wat nodig is om je resultaat te behalen. Je haalt obstakels en vijandelijke plantjes weg. Je geeft de plant water als het droog staat en extra voeding als de grond arm is. Zo is het met de opvoeding van je kind. Aan jóu is een kind gegeven en jíj bent (samen met de vader) degene die je kind moet voorzien van wat het nodig heeft in de toekomst. Jij bent ook degene die bepaalt wat goed is voor je kind, totdat het zelf in staat is om dit te bepalen. Hoewel er opvoedmethoden zijn die leren dat kinderen dit instinctief zelf weten en dat je ze dus niet hoeft te corrigeren, ben ik het hier niet mee eens. De Bijbel leert dit ook niet. Er zijn talloze teksten in de Bijbel te vinden die laten zien dat de ouders de verantwoordelijkheid hebben om hun kind te leren wat goed en fout is. In een latere blog zal ik hier meer over schrijven. Voor nu daag ik je uit om jezelf een doel te gaan stellen voor de opvoeding van je kinderen!

Liefs, Lianne

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.