De drie kenmerken van een prettig huis voor je gezin

Eén van de dingen in het leven waar je als vrouw met een gezin verantwoordelijk voor bent, is ervoor zorgen dat jullie woning prettig leefbaar is. Veel vrouwen zijn hier van nature denk ik ook meer mee bezig dan hun partners. De Bijbel geeft deze verantwoordelijkheid specifiek aan vrouwen en noemt dit het bouwen van je huis. Zo staat er bijvoorbeeld: “Elke wijze vrouw bouwt haar huis; maar zij die zeer dwaas is, breekt het af met haar handen” (Spreuken 14 vers 1, naar de Statenvertaling).

In deze blog wil ik je laten zien wat het bouwen van je huis inhoudt en je een aantal tips geven om concreet mee aan te slag te gaan. Het zijn misschien niet de meest spectaculaire tips, maar het is vooral bedoeld om je een spiegel voor te houden als het gaat over de staat van jullie woonverblijf. Het gaat erom dat je je realiseert welk gebied in jullie huishouden verbetering nodig heeft en dat je nog deze week tot een concrete actie overgaat om die verbetering door te voeren Het maakt hierbij niet uit of je beginner of gevorderde bent in het runnen van je huishouden. Ook als je de boel best goed op orde hebt, valt er altijd iets te verbeteren!

“Een aantrekkelijk huis”

Met een aantrekkelijk huis bedoel ik niet een Pinterest-waardig huisje waarin alles er spik en span uitziet. Natuurlijk is dit leuk, maar je hebt er niets aan wanneer er voortdurend een negatieve sfeer in huis hangt. Een voor je gezin aantrekkelijk huis ontstaat vooral als er een fijne en gezellige sfeer in huis hangt. Feitelijk moet jullie huis een stukje hemel op aarde zijn, waar iedereen weer tot rust kan komen. Er moet in ieder geval één plek op de wereld zijn waarvan je gezinsleden weten dat daar alles goed is, en dat is thuis!

Is jullie huis een oase van rust en gezelligheid? Of kan daar nog wel wat aan verbeteren? Hier volgen voor jou een aantal tips:

 1. Zit je niet lekker in je vel? Is alles je teveel en uit zich dat in stress in je gezin? Zoek hulp! Ga naar je huisarts, vriendin, ouders of baas en deel wat je dwarszit. Zoek uit wat je nodig hebt en zorg dat je tijd maakt om eraan te werken. If momma ain’t happy, nobody ain’t happy! Ervaar je vooral stress in je huis vanwege de eeuwigdurende rommel? Ga dan naar de tips onder “Een geordend huis”.
 2. Maak van thuis zijn voor je gezinsleden een feestje. Denk eens na wat voor je partner en kinderen een feestje zou zijn en schrijf je ideeën op. Is het bijvoorbeeld het organiseren van een speciale family-avond met lekker eten en een leuk bordspel? Genieten je kinderen het liefst van een activiteit samen met mama? Maak je je man blij met het samen kijken naar zijn favoriete programma of met een massage? Kies voor deze week één actie waar je mee aan de slag kan en probeer daarna elke week een activiteit te bedenken die thuis zijn voor iedereen tot een feestje maakt!
 3. Zorg dat je blij, aanwezig en opgewekt bent (zelfs als je man of kinderen dit niet zijn)! Soms heb je niet direct hulp nodig, maar vraagt het van jezelf gewoonweg een keuze. Een keuze om de telefoon weg te leggen, een keuze om niet te mopperen, een keuze om nét even wat extra aandacht en liefde aan je gezin te geven en ze hun tekortkomingen naar jou te vergeven. Het maakt een wereld van verschil!

“Een gezond huis”

Een gezond huis is een huis waarin het schoon is, waarin voedzame (en lekkere) maaltijden worden gekookt en waarin alle gezinsleden voorzien zijn van goede kleding, hygiëne, zonlicht, frisse lucht en warmte. Dit verbetert uiteraard het geluk en welzijn van jullie allemaal. In een huishouden waarin het rennen en vliegen is, kunnen vooral dingen als voedzame maaltijden en goede hygiëne er gemakkelijk bij inschieten. Het eten van ongezond voedsel en een slechte hygiëne en klimaat in jullie woning leiden tot ziekte en stress.  

Eten jullie overwegend gezond? Leven jullie in een gezonde woonomgeving? Als je denkt dat hier nog wel wat te verbeteren valt, volgen hier een paar tips:

 1. Start met het aanleggen van een receptenmap als je moeite hebt met het bedenken en koken van gezonde maaltijden. Begin klein en houdt het simpel. Neem jezelf voor om elke dag 5-10 minuutjes uit te trekken om je in te lezen over gezonde voeding en het vinden van een recept. Kook de eerste week één nieuw recept en breid dit gaandeweg steeds verder uit. Bewaar de succesvolle recepten en tips die je gevonden hebt in je map.
 2. Zie jij altijd weer op tegen schoonmaakklussen in huis? Lees alles wat er te lezen valt over het snel en eenvoudig schoonhouden van je huis (het hoeft niet veel tijd te kosten). Ga op zoek naar tips en begin die uit te voeren. En ontwikkel een routine in je wekelijkse schoonmaakklussen (zie tips onder “Een geordend huis”).
 3. Maak een basis schoonmaakkit met wat (stof)doekjes en een allesreinigerspray en neem je voor elke dag één ruimte in je huis in 5 minuutjes voor het oog af te nemen. De actie van je lichaam en de lekkere geur zullen je een voldaan gevoel geven en helpen je om dit te gaan uitbreiden naar meer. Begin gewoon klein en houdt dit elke dag trouw vol!
 4. Delegeer taken, met name als je zelf ook buitenshuis werkt! Je partner en kinderen kunnen op het gebied van koken en schoonmaken ook prima hun steentje bijdragen. Bekijk samen wat dit zou kunnen zijn, maar zorg dat iedereen een stukje verantwoordelijkheid draagt voor het creëren van een gezonde leefomgeving!

“Een geordend huis”

Een opgeruimd huis en een geordend huishouden zorgen ervoor dat iedereen zijn spullen kan vinden, dat alles in huis aanwezig is op het moment dat iemand het nodig heeft en dat dingen kortgezegd ‘op rolletjes lopen’. Een slimme huishouding creëert een hoop rust in je eigen hoofd en in die van je gezinsleden. Voor een geordend huis heb je enige managementvaardigheid nodig. Als je daar nog niet over beschikt, moet je die jezelf eigen maken (dat is mogelijk, ik ben zelf het levende voorbeeld).

Is jullie huis opgeruimd? Straalt jullie huishouden orde uit of chaos? Ben je blij met de staat van jullie huishouden of maakt het je gestrest en ongelukkig? Als je denkt dat er verbetering nodig is, volgen hier een aantal tips:

 1. Lees alles wat je maar kunt over huishoudmanagement, bijvoorbeeld 10 minuutjes per dag, en ga aan de slag met nuttige tips. Enkele bronnen die mij persoonlijk goed geholpen hebben zijn:
  • Het boek “Aan de slag met de huishoudcoach” van Els Jacobs. Zie ook haar website https://dehuishoudcoach.nl.
  • Het boek “Op orde!” van Gera van den Berg. Zie ook haar website https://minimalisereninhetgezin.nl.
  • Voor wie geen problemen heeft met Engels raad ik het YouTube-kanaal ClutterBug aan van de Canadeze professional organizer Cassandra Aarssen. Zie ook haar website https://clutterbug.me. Ze heeft verder een drietal goede boeken geschreven over het organiseren van je huishouden.
 2. Start met het ontwikkelen van een routine. Met name een goede ochtend- en avondroutine zijn belangrijk. Wanneer je dingen op de automatische piloot kunt doen gaan ze sneller en kosten ze je minder energie. Je houdt dan bovendien meer aandacht over voor je gezinsleden en andere belangrijke zaken!
 3. Hebben jullie veel rommel en ongeordende spullen in huis? Heeft je huis een opruimbeurt nodig? Lees je in op goede tips (zie ook de bronnen hierboven) en plan de komende tijd ruimte in jullie agenda om dit probleem aan te pakken! Lees je ook in over hoe je de opgeruimde staat zo houdt, om te voorkomen dat het weer een rommel wordt!

“Het huishouden een zware last?”

Ik hoop dat je door bovenstaande tips geïnspireerd bent geraakt om eens eerlijk te kijken naar de staat van jullie huishouden en dat je op in ieder geval één gebied gemotiveerd bent geraakt om actie te ondernemen. Stel jezelf geregeld de vraag: ben ik mijn huis vooral aan het bouwen, of aan het afbreken? Welk gebied heeft nu het meeste mijn aandacht nodig? Probeer niet gelijk alles in één keer te veranderen, maar begin ergens. Ik heb in mijn huis een spreuk hangen: “Everyday do something that will inch you closer to a better tomorrow.” Met andere woorden: iéts doen is beter dan niets doen, want dan verandert er sowieso nooit wat!

Mocht je je echter vooral gedemotiveerd voelen, dan wil ik je nu alvast laten weten dat de volgende blog met het thema ‘Huis’ zal gaan over hoe je plezier kunt beleven aan het runnen van je huishouden. Voor vrouwen kan het huishouden voelen als een zware last, maar zo heeft God het niet bedoeld! Ik weet waar ik over spreek en daar zal ik de volgende keer wat meer over delen. Kun je zolang niet wachten, dan mag je me altijd een berichtje sturen. Ik denk graag mee in waar jij tegenaan loopt!

Liefs, Lianne

Extraatjes:

 1. Het boek ‘Aan de slag met de huishoudcoach’ koop je hier: 
 2. Het boek ‘Op orde!’ koop je hier: 
 3. Voor boeken van Cassandra Aarssen ga je naar: 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.