De beste manier om je man meer van je te laten houden

Onlangs las ik een artikel over een onderzoek in Amerika waarbij in 2013 werd geconcludeerd dat steeds minder jonge mannen het verlangen hebben om te trouwen, terwijl dit verlangen onder jonge vrouwen juist groeit. Schrijfster en onderzoekster Suzanne Venker kwam met een interessante reactie op dit onderzoek. Het antwoord dat mannen volgens Venker vooral geven op haar vraag waarom ze niet meer willen trouwen is: “Vrouwen zijn geen vrouwen meer.” Venker geeft aan dat het feminisme vrouwen leert om mannen als de vijand te zien. Dit heeft vrouwen, hoewel vaak onbewust, boos en defensief gemaakt. “Mannen zijn moe,” schreef ze, “ze zijn moe om te horen dat er fundamenteel iets verkeerd aan ze is. Ze zijn moe om te horen dat het hun schuld is wanneer vrouwen niet gelukkig zijn.”

“De gevolgen van kritiek”

Er kan een heleboel gezegd worden over de feministische beweging, en ook over deze opmerkingen, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik wil alleen dat we eens eerlijk naar deze input van mannen kijken. Zit er waarheid in? Je denkt misschien: maar mannen bakken er ook niets meer van, er zijn geen echte mannen meer! Maar wij zijn geen man, of wel? Wij zijn vrouw. We kunnen niemand anders veranderen dan onszelf. De waarheid is, dat wanneer wij onze irritatie, teleurstelling of boosheid constant uiten naar onze partner, we hem juist de relatie uitdrijven, in plaats van dat er positief iets verandert.

In de Bijbel staat een interessante uitspraak: “Het is beter om in een hoekje op het dak van je huis te wonen, dan in een groot huis met een ruziënde vrouw” (Spreuken 21 vers 9, naar de King James Vertaling). Ik denk dat veel mannen zich hier wel mee kunnen identificeren. Wat ik geleerd heb van 12,5 jaar huwelijk is dit: wanneer ik herhaaldelijk kritiek en teleurstelling uit naar mijn man (verbaal of non-verbaal), dan raakt mijn man ontmoedigd en keert in zichzelf. Dit hoor ik ook vaak van andere vrouwen terug. Vaak maakt dat ons zelfs nóg bozer. Maar mannen voelen zich echt gekleineerd door zo’n houding van hun vrouw. Hoe terecht onze kritiek misschien ook mag zijn, ons eigen ongeluk wordt alleen maar groter wanneer we onze man zo kleineren en vernietigen. We drijven hem de relatie uit. Ofwel hij verdwijnt letterlijk door de voordeur naar een ander leven, of hij communiceert niet meer (en dan verdwijnen wij uiteindelijk).

“Liefde en respect”

Oké, ruziën is dus niet de oplossing om je partner in de relatie te houden. Maar wat dan wel? Een bekend gezegde is: “Je oogst wat je zaait.” Wist je dat dit gezegde ook uit de Bijbel komt? Het staat in Galaten 6 vers 7. Met andere woorden: als jij negativiteit in de relatie stopt, kun je dat terugverwachten. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Ik las eens het boek “Liefde en respect” van Emerson Eggerichs. In het boek wordt uitgelegd dat mannen het allermeest verlangen naar respect en vrouwen het allermeest naar liefde. Dit zou betekenen dat mannen meer liefde voor hun vrouw in de relatie moeten zaaien (een vleugje romantiek) en vrouwen meer respect richting hun man. De Bijbel kent ook zo’n zelfde richtlijn voor mannen en vrouwen, waarmee ze hun relatie positief kunnen opbouwen. Laten we eens naar die richtlijn kijken. Ik zoom daarbij in op jouw verantwoordelijkheid als vrouw.

Stel nu dat jij je boos op of teleurgesteld in je partner voelt. Stel dat hij iets doet of wil doen waar jij het totaal niet mee eens bent. Of stel dat jullie al ergens onenigheid over hebben. Hier komt je advies: “Vrouwen, wees aan je man onderdanig … Want de man is het hoofd van de vrouw …” (Efeziërs 5 vers 22, naar de Statenvertaling). Dit betekent heel simpel gezegd dat je je schikt naar de wensen van je man: dat je zijn wens respecteert en er naar luistert. Het betekent dat hij het laatste woord krijgt in een meningsverschil. Een man zal daardoor het gevoel krijgen dat je hem respecteert. Een stukje verderop in dezelfde Bijbeltekst krijgen mannen de opdracht dat ze hun vrouw moeten liefhebben op zó’n manier dat ze hun eigen leven voor haar zouden geven. Klinkt dat niet fantastisch? Maar nogmaals: wij zijn geen mannen, wij zijn vrouw. We kunnen niemand anders veranderen dan onszelf. (Je kunt hem hooguit vertellen wat zijn verantwoordelijkheid is, maar ik denk dat je meer bereikt door eerst aan je eigen verantwoordelijkheid te werken.)

Je schikken naar de wensen van je man betekent trouwens niet dat dit in alles moet. Dat is ook niet wat de Bijbel leert. Je houdt in de relatie met je man altijd je waardigheid, je bent niet zijn slaafje en je bent ook niet minderwaardig. Maar de meeste vormen van onenigheid in een relatie hebben niets te maken met de tirannie van een man en de meeste mannen zijn hier ook niet op uit (ook al denk jij misschien van wel). Jullie onenigheid gaat over dingen zoals de opvoeding van jullie kinderen, de manier van communiceren, het nakomen van afspraken en keuzes die je partner maakt die jij helemaal niet leuk vindt.

“Hem zijn zin geven”

Ga nu nog eens terug naar je gevoel van teleurstelling en je onenigheid met je man. Hoe zou je het advies dan heel praktisch kunnen toepassen? Door je man op dit punt zijn zin te geven. Echt? Ja echt. Heeft hij je te kennen gegeven dat hij je gezeur zat is en dat je er nu over moet ophouden? Houd er dan over op. Wil hij op vakantie naar Frankrijk, terwijl jij liever naar Italië ging? Kies dan voor Frankrijk. Hangt je man de was niet op zoals jij het had gewild? Laat het hangen en dank hem voor het ophangen van de was. Dit is het principe van het tonen van respect aan je man, waardoor het voor hem gemakkelijker zal worden om er liefde voor terug te geven. Het is echt waar: je oogst wat je zaait. Als jij wilt dat jouw man meer liefde naar jou uit en je op handen draagt, moet jij beginnen met het respecteren van je man. Probeer het maar eens uit en kijk hoe hij daarop reageert. Verwacht niet gelijk wonderen, maar geef het de tijd. Je relatie wordt natuurlijk niet in één dag gebouwd.

Ik weet het, als je man zou beginnen met meer echte liefde aan jou geven, zou jij meer respect voor hem voelen, toch? Nou, andersom werkt dat dus ook zo. Dus begin maar bij jezelf.

Liefs, Lianne

Extraatjes:

  1. Het boek “Liefde en respect” is hier te koop:
  2. Het wordt makkelijker om dit advies uit te voeren als je God vraagt om je hierbij te helpen. Zie mijn vorige blog https://fem31.nl/vijf-teksten-die-je-helpen-om-richting-te-vinden/.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.