De beste manier om bij te tanken

Deze week gaan we even lekker zitten voor onszelf. We zijn de hele week druk met onze rol als partner en moeder, we zorgen voor ons huis, werken misschien buitenshuis en hebben ook nog te maken met allerlei andere mensen in ons leven! Vrijwel iedereen is het erover eens dat je dit alleen goed vol kunt houden als je ook wat tijd inplant om bij te tanken. Maar hoeveel tijd plan je in en wat doe je met die tijd? Het lijkt misschien onbelangrijk om daarover na te denken, maar dat is het niet! 

Zoals je bij het lezen van mijn blogs misschien hebt gemerkt, zet ik je vooral graag aan het nadenken over hoe je dingen in jouw leven en dat van je gezin kunt verbeteren. Ik leer je graag om concrete en eenvoudige doelen te stellen en daar vervolgens aan te werken. Ik ben daar heel gedreven in geworden, omdat ik zelf heb ervaren dat dat de enige manier is om je gezinsleven positief te zien groeien. Gaandeweg ben ik dit principe ook gaan toepassen op het tijd nemen voor mezelf, door na te denken over wat me écht ontspanning geeft op de lange termijn.

“Lange-termijn-ontspanning”

Het vinden van werkelijke ontspanning in je hoofd en lijf begint bij:

  • een gevoel van zingeving;
  • reflecteren, overzicht creëren en doelen stellen;
  • de tijd nemen voor veranderingen.

Mensen denken vaak dat je vooral weer tot rust komt door op Facebook te koekeloeren, een Netflix-serie te kijken of een hobby op te pakken. Dit kan allemaal super leuk en ontspannend zijn, maar het brengt geen werkelijke ontspanning als je de tijd die je alleen kunt doorbrengen niet eerst vult met bovenstaande drie punten. Het is belangrijk dat je jezelf tijd gunt om alles wat er in je leven gebeurt te laten bezinken en je af te vragen: wat is de zin van alles wat ik doe? Wat wil ik veranderen? Welke doelen wil ik mezelf daarvoor stellen? En wat moet ik daar vandaag en de rest van deze week voor doen? Dit is wat ons op de lange termijn de meeste rust in onze ziel bezorgt.

Het is níet mijn bedoeling om je nu heel hard aan het werk te zetten! We gingen nu immers even lekker zitten voor onszelf. Maar ik vraag je wél om hier nu eens bij stil te staan: besteed jij je ‘me-time’ wel eens aan het nadenken over de zin van je leven, aan het stellen van doelen of aan het doorleven van je gevoelens? Wat voor vrouw en moeder maakt het jou als je onvoldoende tijd neemt om dingen te doordenken en doorleven? Ik weet wat dat voor gevolgen heeft: ófwel je raakt zelf gestrest, overprikkeld en ongelukkig, ófwel je gezin wordt ongelukkig van jouw gemopper of je afwezigheid. Vaak zal het een combinatie van beide zijn. I’ll tell you woman: je kunt het je op de lange termijn niet veroorloven om over deze diepere dingen níet na te denken!

“Nieuwe energie krijgen”

De onderwerpen zingeving, reflecteren, doelen stellen en veranderingsprocessen aangaan zijn stuk voor stuk dingen die ik regelmatig aan bod laat komen in de blogs. Voor nu wil ik je alleen nog even een stukje van een lied laten lezen:

“Wie zal een deugdelijke vrouw vinden? Haar waarde gaat die van robijnen ver te boven.” Dit is het begin van een lied dat gaat over de vrouw, die me geïnspireerd heeft tot het creëren van deze website. Je kunt over haar lezen in de Bijbel in het boek Spreuken hoofdstuk 31 vanaf vers 10. Ik laat je drie van haar kenmerken lezen:

  1. “Zij omgordt haar heupen met kracht, zij maakt haar armen sterk.”
  2. “Kracht en glorie zijn haar kleding, zij lacht de komende dag toe.”
  3. “Veel dochters hebben krachtige daden verricht, maar jíj overtreft ze allemaal.”

Zie je dat het woord kracht drie keer terug komt? Hoe komt ze aan die kracht? Aan het einde van het lied lezen we dat het een vrouw is die ontzag voor God heeft. Dit is een belangrijke sleutel voor het aankunnen van je hele leven en het opdoen van nieuwe energie. Ergens anders in de Bijbel lees je namelijk het volgende: “Maar wie de HERE (God) verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden” (Jesaja 40 vers 31, Herziene Statenvertaling).

Als je besluit om je me-time wat doelgerichter te gaan besteden, probeer het dan eens als volgt:

  1. Schrijf op wat je bezig houdt, wat je voelt, waar je mee worstelt
  2. Ga bidden: vraag God om hulp, wijsheid en inzicht omtrent wat je hebt opgeschreven
  3. Wees een poosje stil (ga desnoods even een poosje wandelen!)
  4. Schrijf op wat er in je opkomt en probeer daar concrete acties aan te verbinden

Liefs, Lianne

Extraatjes: In deze blog lees je in een notendop meer over de modelvrouw uit Spreuken 31: https://fem31.nl/hoe-je-een-wijze-en-sterke-vrouw-wordt/.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.